Kruidige crumble met rabarber en aardbeien

Ik rooster wat af in het rabarberseizoen. Onlangs nog toen ik drie verschillende varianten op geroosterde rabarber aan het testen was. Een van de schaaltjes was gevuld met rabarber, rietsuiker, vanille, piment, kaneel en steranijs. Alleen al de geur was onweerstaanbaar, laat staan de smaak. Dus ik besloot er nog een gerecht mee te maken, deze kruidige crumble met rabarber en aardbeien. Nou, daar ga je echt iedereen blij mee maken. Misschien zelfs de mensen die helemaal niets hebben met rabarber ;-).

Ik hoor regelmatig dat mensen hun rabarber zoeten door de stengels alleen te combineren met zoete aardbeien. Heb ik geprobeerd, maar was niet mijn ding. Rabarber vind ik alleen echt lekker als het gezoet is met suiker, maar dat is mijn persoonlijke smaak. Als rabarber vervolgens ook gecombineerd wordt met specerijen ben je bij mij helemaal aan het goede adres. In deze crumble met rabarber en aardbeien was de smaak excellent in balans. De kruidige en zoete fruitlaag, gecombineerd met een dikke, krokante kruimeltopping en dan ook nog een bakje zelfgemaakte custard erbij. Een excellent lentedessert, geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 100 – 150 gr aardbeien
 • 200 gr geroosterde rabarber met rietsuiker, vanille en specerijen = de helft van dit recept (recept 2)
 • 125 gr bloem
 • 40 gr kristalsuiker
 • 30 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 75 gr koude roomboter, in kleine blokjes
 • serveer erbij: custard, hier vind je het recept

Meer trek in deze recepten?

 • Basisrecept pruimencrumble (of ander seizoensfruit)

 • Rabarber cake met een kruidige crumble

 • Crumble met appel en aardbeien

Wat je gaat doen voor de crumble met rabarber en aardbeien

Voorbereiding rabarber roosteren: 30 minuten + Bereiding: 10 minuten + Oven: 35 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar van circa 20 x 15 cm (iets kleiner of groter is geen probleem).
 2. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Halveer kleintjes en snijd grote aardbeien in kwarten. Meng ze in de ovenschaal met de geroosterde rabarber.
 3. Meng voor de crumble de bloem, kristalsuiker, basterdsuiker en koude boter in een keukenmachine met hakmes. Blijf pulseren totdat het mengsel grote en kleine klontjes begint te vormen. Maar ga niet te lang door (anders wordt het echt een deeg). Verdeel de crumblelaag gelijkmatig over het fruit met je vingers.
 4. Zet de schaal in de oven en bak 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is geworden en je langs de zijkanten de fruitlaag ziet bubbelen.
 5. Serveer de crumble met rabarber en aardbeien lauwwarm met de custard.

Recept & fotografie: Francesca

Het bericht Kruidige crumble met rabarber en aardbeien verscheen eerst op Francesca Kookt.