In de ochtend sporten of in de avond? Wat is beter?

Zit je ook vaak met het dilemma of je nu s avonds moet sporten of s ochtends? Vraag je je wel eens af of er verschil is tussen sporten in de ochtend of in de avond? De een vind het een fijne begin van de dag en de ander houdt er weer van om zo de dag af te sluiten, maar is er een beter dan de ander?

Ochtend vs. Avond

College Of Copenhagen heeft onderzoek gedaan in muizen om te kijken hoe beweging in de ochtend verschilt met beweging in de avond (1). Muizen hebben een darkish/energetic fase en een gentle/resting fase en zijn te vergelijken met ochtenden en avonden in mensen.

Ochtend.

Beweging (sport) in de darkish/energetic (ochtend) fase zorgt ervoor dat spiercellen beter en effectiever suiker en vet kunnen metaboliseren. Ander onderzoek toont aan dat beweging in de ochtend positieve invloed heeft op ons geheugen en andere cognitieve gebieden (2). Voor degene die in de ochtend sporten is dit niet iets nieuws. Je voelt je vaak fitter, gefocust en alert.

ochtend-of-avond

Avond.

Beweging (sport) in de gentle/resting (avond) fase verhoogt de “entire physique expenditure” voor een langere tijd. Entire physique expenditure heeft te maken met hoeveel energie je verbruikt (power expenditure) en hoeveel calorieën je verbrandt. Tijdens het sporten ligt je energieverbruik (power expenditure) hoger en dit impact gaat na het sporten vaak ook door, maar stopt na enige tijd. Volgens dit onderzoek stimuleert bewegen (sporten) in de avond dit course of van energieverbruik na het sporten dus langer dan wanneer je sport in de ochtend.

Slot

Of er een beter is dan de ander kan moeilijk gezegd worden, beide brengen voordelen met zich mee. Uiteindelijk komt het ook aan op wat je persoonlijk fijn vindt en hoe je schema eruit ziet. Het feit dat je al sport en in beweging bent brengt al enorm veel voordelen met zich mee, zowel fysiek als mentaal. Je zou altijd kunnen experimenteren om te kijken wat bij je previous. Ben je vaak moe in de ochtend en kan je het eerste uur nauwelijks je concentratie erbij houden? Probeer dan een keer in de ochtend te sporten, misschien geeft dit web de concentratie increase die een kop koffie je niet kan geven. Kom je na je werk gespannen thuis en kan je dit niet loslaten door op de financial institution te hangen? Probeer dan een keer in de avond te sporten en gooi alle ongewenste spanning en stress er uit!

Gelukkig Lijf

Wil je wel sporten, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Druk schema, maar toch willen sporten? Vraag de free of charge proefles aan en wij helpen je graag verder. Onze trainers, coaches en psychologen zijn erg flexibel en maken graag tijd voor je vrij.

 

  1. College of Copenhagen The College of Well being and Medical Sciences. “Train might have completely different results within the morning and night.” ScienceDaily. ScienceDaily, 13 June 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190613095209.htm>.
  2. Baker Coronary heart and Diabetes Institute. (2019, April 29). Morning train can enhance decision-making throughout the day in older adults: Research exhibits how easy adjustments to your every day routine is essential to good mind well being. ScienceDaily. Retrieved July 1, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190429154529.htm

The submit In de ochtend sporten of in de avond? Wat is beter? appeared first on Gelukkig Lijf | Private Coaching – Psychologie – Leefstijlcoaching – Voeding.