Gezondheidsveranderingen maken tijdens je zwangerschap, een goed idee?

Iedereen zal het erover eens zijn dat we pasgeboren kinderen zo gezond mogelijk op de wereld willen zetten. Vandaar dat veel (aanstaande) ouders zich bewuster worden van een gezonde leefstijl wanneer er een type op komst is. Het gaat immers niet alleen meer om jezelf, maar ook om het type. In hoeverre een ongezonde levensstijl ook invloed heeft op het type, wordt steeds beter in beeld gebracht door latest onderzoek. Welke affect precies? En wat kan je tijdens de zwangerschap het beste doen?

Risico’s overgewicht

Lizzy D’Angelo, onderzoeker van de Britse Hartstichting (British Coronary heart Basis) geeft aan dat een zwangerschap meer risico’s kan geven voor mensen met overgewicht. Echter, je richten op veel afvallen tijdens een zwangerschap wordt afgeraden. Daarom startte King’s School Londen (in samenwerking met de BHF) een onderzoek [1] naar wat een verstandigere strategie zou zijn. En naar de mogelijke voordelen voor moeder en type hiervan.

In het onderzoek werd ingezet om het dieet en de fysieke activiteit van zwangere vrouwen te verbeteren. Door middel van een dieet- en bewegingsinterventie werd deze groep vergeleken met een controlegroep, die weinig veranderde in hun leefstijl.

Lagere hartslag, gezonder dieet

Na 3 jaar werden de twee groepen met elkaar vergeleken. Wat bleek? De kinderen uit de interventiegroep hadden gemiddeld een hartslag die gemiddeld 5 slagen per minuut lager lag dan de kinderen uit de controle groep. Een hogere rusthartslag wordt (in volwassenen) geassocieerd met hypertensie en cardiovasculaire disfunctie.

Daarnaast bleek dat ook de moeders na 3 jaar nog steeds een gezonder dieet onderhielden na de zwangerschap. Een lagere gemiddelde bloedsuikerspiegel, lagere verzadigde vetten inname en hogere eiwitinname werd gerapporteerd door de vrouwen. De onderzoekers geven aan dat een zwangerschap een hele mooie kans biedt om blijvende gezondheidsveranderingen te maken. Voor zowel de moeder als het type. Echter wil je je hierbij dus wel voornamelijk richten op meer bewegen en gezonder gaan eten. Niet zozeer afvallen of veel minder gaan eten. Of hooguit iets afvallen als bijverschijnsel van de verbeteringen in het dieet.

Gezondere moeder en type

Fysiek actief blijven en een gebalanceerd dieet zijn beide belangrijke manieren om ons hart gezond te houden. Dit onderzoek wijst erop dat voor zwangere vrouwen daar de voordelen niet ophouden. Een gezond dieet voor, tijdens en na de zwangerschap kan dus voor zowel moeder als type hele positieve effecten hebben op lange termijn.
Juist in deze tijd kan het soms lastig zijn om voldoende beweging en een structureel gezond voedingspatroon te verkrijgen. Ben jij zwanger of wil je dit graag worden? Neem gerust eens verder een kijkje op onze web site of plan een (geheel vrijblijvend) kennismakingsgesprek in met een van onze Private Trainers in Arnhem of Apeldoorn. Wij bij Gelukkig Lijf kunnen je namelijk als geen ander helpen om blijvende veranderingen in zowel je beweeg- als voedingspatroon te bewerkstelligen.

 

[1] Kathryn V. Dalrymple et al. Adiposity and cardiovascular outcomes in three‐12 months‐previous kids of individuals in UPBEAT, an RCT of a posh intervention in pregnant ladies with weight problems. Pediatric Weight problems, 2020 DOI: 10.1111/ijpo.12725

The put up Gezondheidsveranderingen maken tijdens je zwangerschap, een goed idee? appeared first on Gelukkig Lijf | Private Coaching – Psychologie – Leefstijlcoaching – Voeding.