Geroosterde aubergine met yoghurt en pijnboompitten

Soms eet zelfs ik te weinig groenten. Als ik het veel te druk heb bijvoorbeeld, dan zit binnen afzienbare tijd de klad erin. Ik stond, licht mopperend op mezelf, in de keuken en vond nog 2 aubergines. Ik rommelde er wat mee aan en had voordat ik het wist deze geroosterde aubergine met yoghurt en pijnboompitten voor mezelf gemaakt. Die 2 aubergines waren binnen 15 minuten op en gaven mij een ‘light reminder’ dat hoe leuker (en lekkerder) je de groenten voor jezelf maakt, hoe makkelijker je ze eet.

Dus die wijsheid deel ik vandaag ook nog maar een keer met jullie, samen met het recept voor deze geroosterde aubergine met yoghurt en pijnboompitten. Een gemiddelde aubergine weegt circa 300 gram, dus zelfs als je maar een half bord hiervan eet ben je al een winnaar. En lekker dat het is :-).

Ik gebruikte trouwens voor dit gerecht als completion de gerookte olijfolie van La Liebre die uit mijn regio komt. Deze wordt langzaam ‘huisgerookt’ op eikenhout in Pijnacker en ik vind ‘m echt zalig! Daarom zet ik dit jonge bedrijf met hun mooie en ambachtelijke producten (inmiddels hebben ze ook gerookte citroenolie!) graag een keertje in het zonnetje, need je kunt ook bij La Liebre bestellen in hun webshop. Dus als je internet als ik dol bent op gerookte olie en zout, is dit een aanrader.

Wat je nodig hebt voor 1 of two personen als lunch

 • 2 aubergines
 • zout
 • 4 el bakolijfolie
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl kurkumapoeder
 • 2 el pijnboompitten
 • 200 gr echte Griekse yoghurt
 • (gerookte) olijfolie further vergine
 • optioneel: gemalen chili
 • 1 takje verse munt, alleen de blaadjes
 • 1 takje verse dille, alleen de blaadjes
 • serveer erbij: stokbrood, flatbread of naan

Wat je gaat doen voor de geroosterde aubergine met yoghurt

Voorbereiding (optioneel): 30 minuten + Bereiding: 40 minuten (inclusief oven)

 1. Snijd de aubergines in plakken of grove blokjes, leg ze in een vergiet en meng met een royale hoeveelheid zout. Laat zo 30 minuten staan zodat het vocht kan onttrekken. Spoel daarna goed af met koud water (need anders phrase je aubergine straks na het roosteren veel te zout) en dep de plakjes of blokjes droog met keukenpapier.

Tip: Door het onttrekken van het vocht krijgt je aubergine meer smaak, maar het is geen should. Dus je magazine stap 1 ook gewoon overslaan als je sneller klaar wilt zijn.

 1. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel de aubergine over het bakpapier.
 2. Meng in een kommetje de bakolijfolie, gerookt paprikapoeder, komijn en kurkuma met een klein snufje zout (magazine iets meer zout als je stap 1 hebt overgeslagen). Giet dit over de aubergine heen en meng met je handen goed door elkaar. Verdeel de aubergine gelijkmatig over het bakblik en zet deze 35 – 40 minuten in de oven tot de aubergine mooi geroosterd is, zacht en goudbruin.
 3. Rooster in de tussentijd de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan zonder vet, schep over in een bakje.
 4. Bestrijk een groot bord met de Griekse yoghurt en verdeel hier de geroosterde aubergine over. Schenk er wat van je lekkerste olijfolie further vergine over en bestrooi naar wens met gemalen chili. Garneer met verse dille, munt en de geroosterde pijnboompitten en serveer direct.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Het bericht Geroosterde aubergine met yoghurt en pijnboompitten verscheen eerst op Francesca Kookt.