Dorade uit de oven met gember, knoflook en peper

Mijn schoonzus kan waanzinnig goed koken. Naast haar Surinaamse kookrepertoire tovert ze geregeld andere verrassingen uit haar hoge hoed. Zoals Chinese language gestoomde vis met gember, knoflook en peper. Ik heb een half idee hoe ze die maakt, maar ik moet het geheim nog een keer ontfutselen. Maar met haar gerecht in mijn achterhoofd ben ik wel de keuken ingedoken om een makkelijke versie voor doordeweeks te maken. Zie hier mijn dorade uit de oven met gember, knoflook en peper en dat is me toch een succes geworden!

Dorade is een hele fijne vis om in z’n geheel te bereiden. Met een stevige, volle smaak en de filets laten makkelijk los van de graat. Ik gebruikte voor mijn recept een dorade royal die duurzaam gekweekt wordt in Griekenland. Deze kreeg ik van de on-line viswinkel van The Seafood Bar om uit te proberen, samen met nog wat andere vissoorten. De afgelopen maand heb ik alles eens goed getest om mijn mening te vormen en ik ben erg te spreken over hun aanbod. Zeer uitgebreid assortiment, kraakvers (de vis komt ’s ochtends vers binnen in IJmuiden en wordt direct vanaf de visafslag verzonden), transparant en met respect voor de seizoen en duurzaamheid. Zo zag ik bijvoorbeeld dat ze geen wilde kabeljauw uit de Noordzee meer verkopen, vanwege de grote mate van overbevissing.

Ik heb inmiddels ook een aantal keer zelf besteld en ik kan jullie hun on-line webshop van harte aanbevelen. Alles wordt kraakvers verstuurd, zeer goed gekoeld en op vrijdag en zaterdag leveren ze landelijk. Er ligt een fijn voorraadje in mijn vriezer! Waaronder deze dorade royal, need die ga ik zeker vaker maken.

Nog een laatste tip voordat we gaan koken: verse vis kun je excellent ingevroren bewaren. Dan is het zeker 3 maanden houdbaar. Haal de vis de avond ervoor uit de vriezer en laat het rustig ontdooien in de koelkast (zet er wel even een bord of bakje onder tegen het lekken). Als je haast hebt, kun je de vis (in de verpakking) in een bak met koud water leggen, dat versnelt het ontdooiproces.

Wat je nodig hebt voor 2 personen (1 dorade eet je met gemak met 2 personen)

 • 3 teentjes knoflook
 • 3 cm gember
 • 1 rode peper
 • 2 stengels lente-ui
 • ½ citroen
 • 1 hele dorade (zoals deze dorade royal)
 • sesamolie
 • 2 el sojasaus
 • 2 el witte wijn
 • 1 tl vissaus
 • 1 citroen
 • 4 takjes koriander
 • zwarte peper
 • ook nodig: groot vel bakpapier
 • serveer erbij: witte rijst (smaakt tremendous met de saus) en gewokte bimi of kailan met oestersaus

Wat je gaat doen voor de dorade uit de oven

Bereiding: 20 minuten + Oven: 20 – 25 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar met daarop een groot vel bakpapier.
 2. Snijd de knoflook in dunne plakjes en de gember en rode peper in dunne luciferreepjes. De lente-ui snijd je in dunne ringetjes. Snijd de citroen in schijfjes.
 3. Was de dorade onder de koude kraan, zowel aan de buiten- als binnenkant. Dep daarna droog met keukenpapier. Maak met een scherp mes 3 inkepingen in het vel aan beide zijdes. Smeer de hele vis licht in met sesamolie. Vul de vis met 2 schijfjes citroen en een klein beetje van de gember en peper. Steek wat plakjes knoflook in de inkepingen.
 4. Houd wat gember, peper en lente-ui achter voor de garnering. Meng de overgebleven knoflook, gember en peper met de lente-ui. Verdeel de helft over het midden van het bakpapier en leg hier de dorade op. Verdeel de andere helft over de vis.
 5. Zet de zijkanten van het bakpapier iets omhoog en sprenkel de sojasaus, witte wijn en vissaus over de vis. Als laatste gaat er nog een snufje gemalen zwarte peper over. Vouw nu het bakpapier goed dicht als een envelopje (oftewel ‘en papillotte’). Als je dorade web te groot is kun je ook een tweede vel bakpapier over de vis leggen en dan de zijkanten van beide bakpapiertjes goed in elkaar rollen/vouwen. Belangrijkste is dat er geen stoom uit kan ontsnappen, zodat de garing in het bakpapier plaats vindt.
 6. Zet de bakplaat in de oven voor 20 – 25 minuten, tijd is afhankelijk van de grootte. Bij mijn dorade van 450 gram was 22 minuten excellent, zeker met deze stoomtechniek.
 7. Haal de dorade uit de oven en plaats de vis voorzichtig op een mooie schaal, samen met de saus en en smaakmakers. Garneer met de overgebleven gember, peper en lente-ui, wat blaadjes koriander en overgebleven schijfjes citroen.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Voor dit recept heb ik vis gebruikt die ik free of charge heb gekregen van de viswinkel van The Seafood Bar.

Het bericht Dorade uit de oven met gember, knoflook en peper verscheen eerst op Francesca Kookt.